Programul Noua Casa

09 nov. 2020

Programul Prima Casa devine Noua Casa

Desi programul s-a redenumit anul acesta, conditiile sunt asemanatoare. Mai exact, daca nu ai deja in proprietate o locuinta, programul Noua Casa este solutia ideala pentru achizitia unei… ei bine…noi case.

Aflandu-se la a doua modificare, programul financiar ofera praguri de finantare diferite de primul proiect aprobat, astfel ca acum poti achizitiona locuinta cu valoare de pana la 140.000 EUR daca imobilul este finalizat cu cel mult 5 ani inainte de cumparare, sau apartament la plafonul maxim de 70.000 EUR, spre deosebire de programul anterior care limita plafonul de creditare la 70.000 EUR indiferent de tipul de locuinta.

O data cu aceasta modificare vine si schimbarea avansului minim de care ai nevoie, acesta pozitionandu-se acum intre 5% si 15%, in functie de ce tip de imobil alegi. Cu alte cuvinte minim 15% pentru case noi si consolidate si minim 5% pentru apartamente.

Un alt avantaj major al noului program consta in posibilitatea de refinantare a creditelor prin alte instrumente de finantare. Exceptie fac insa creditele acordate in cadrul Programului.

13 banci au contracte cu FNGCIMM pentru noul program de creditare ca sa iti cumperi casa sau apartament, iar Banca Transilvania si CEC Bank ofera la momentul actual cele mai ieftine credite.

O schimbare notabila fata de Programul Prima Casa este faptul ca o data cu lansarea Programului Noua Casa nu iti mai poti construi case, doar poti achizitiona locuinte finalizate si receptionate.

Interdictia de a vinde locuinta achizitionata prin Program in primii 5 ani ramane in efect, ca si in Programul Prima Casa.

Programul nu mai este unul social ca inainte, disponibilitatea pentru accesare in cazul in care iti doresti o locuinta mai scumpa de 70.000 de euro fiind redusa de venitul minim solicitat cumparatorului – minim 6.400 lei.

Insa lanseaza oportunitati pentru cei cu venituri peste media salariala din Romania, cu acces la locuinte premium. Este o dovada ca in conditiile pandemiei actuale, Progamul este conceput pentru a sprijini piata imobiliara.

Dezvoltatorii se vor orienta – ca efect imediat al Programului – spre dezvoltarea de locuinte cu spatii mai mari, cu facilitati mai bune. Ceea ce se pliaza pe cererile actuale – oamenii vor lucra mai mult de acasa si vor fi interesati sa isi creeze conditii mai bune in propria locuinta, in care se impune mai nou si amenajarea unui birou.

Leave your comment

Please enter comment.
Introduceți numele dvs.
Te rugăm să-ți introduci adresa de email
Vă rugăm să introduceți o adresă de e-mail validă

+ 15 = 16