Vectorii de crestere post pandemie in sectorul imobiliar

04 iul. 2021

Vectorii de crestere post pandemie in sectorul imobiliar

R&D Advisers a castigat in cadrul Galei Profesionistilor in Imobiliare trofeul “Agenția imobiliară de reprezentare a dezvoltatorului 2020” intr-un an in care dezvoltatorii de proiecte imobiliare s-au trezit in fata unor provocari in premiera pe piata. Din experienta ta putem vorbi despre un blocaj in sectorul rezidential in 2020?

Pandemia Co-Vid 19 a creat o rupere a contactelor fata in fata si intr-o prima faza ne-am confruntat cu teama clientilor de a veni la vizionari si de o incetinire a proceselor de vanzare din cauza panicii generate de acest virus si de reglementarile starilor de urgenta.

Insa nu a fost un blocaj ci mai curand perioade de stagnare in perioadele starilor de alerta, insa suntem o agentie care intelege importanta digitalizarii si ne-am concentrat eforturile in directia aceata pentru a depasi situatia si a reconecta dezvoltatori cu clienti. Procesele de vanzare si tranzactionarile au fost incetinite, dar nu oprite complet. Am luptat pentru fiecare developer in parte cu eforturi inzecite in aceasta perioada, tocmai pentru a nu risca blocari pe perioade lungi de timp sau mai mult decat a fost absolut necesar.

Ce se intampla in sectorul rezidential acum, cand starea de urgenta s-a ridicat si incepem sa revenim la normal?

Am observat inca de la inceputul anului o crestere – timida dar constanta, comparativ cu trimestrul anterior. Tendinta in Bucuresti este de a cauta apartamente mai spatioase, in zone mai apropriate de centrele de business, pentru a acomoda ceea ce anticipam cu totii: un mix de lucru de la birou si de acasa.

In 2021 tendinţa categoric este una de majorare a preturilor, un efect asteptat în piaţă în principal pe fondul creşterii preţurilor materialelor de construcţie, dar si pe fondul suplimentarii stocului de apartamente disponibile cu proprietati finalizate in perioada pandemica. In acest climat, consider ca o crestere de 10% – asa cum o anticipam – este una sanatoasa.

Dupa cum se vede, impactul majorarii preturilor materialelor de constructii si finisaje, coroborate cu inflatia estimate de peste 3% in viitorul apropiat, creeaza o presiune pe piata imobiliara autohtona. Un rezultat imediat va fi considerarea imobilelor si apartamentelor noi mai curand ca o investitie.

Pe de alta parte, exista in continuare o cerere mare de apartamente finalizate, in timp ce stocul ramane mic, iar terenurile cu autorizatie in zona centrala si ultra-centrala raman in continuare o problema spinoasa din cauza blocajelor institutionale din primariile care continua sa mentina PUZ-urile blocate, ceea ce adauga inca o presiune pe preturile din real estate.

Un plus demn de luat in considerare este si faptul ca dobanzile la creditele ipotecare in lei vor scadea sau se vor mentine la nivelurile actuale inca cel putin 5 ani – un sprijin important pentru cei care isi cauta o locuinta noua.

Ce cauta bucurestenii in 2021?

Focusul clientilor se orienteaza puternic in Bucuresti pe zonele ultra-centrale si in jurul centrelor business. Este evident ca bucurestenii sunt in cautarea unui confort mai mare decat au avut nevoie inainte de pandemie, de la compartimentari inteligente si spatii cu lumina naturala din plin – pana la terase mai mari si gradini amenajate cu dedicare. De la inceputul lunii mai observam o dezmortire constanta a clientilor care reincep sa caute, sa tatoneze piata, in cautarea de noi locuinte adaptate la noile lor cerinte. Developerii s-au adapat din mers la acest nou trend, cu tot mai multe ansambluri imobiliare oferind confortul unei comunitati: acces securizat, mai multe spatii verzi, locuri de joaca si de socializare special amenajate in cadrul ansamblurilor. Cum nu ne asteptam ca acest trend sa scada prea curand, anticipam ca si dezvoltatorii vor continua cu dezvoltarea acestor extra-facilitati si pe viitorul mediu si indelungat.

Cat de puternic a impactat anul 2020 dezvoltarea agentiei?

Asa cum spuneam si in cadrul CPI National 2021, businessul nostru a iesit consolidat din pandemie. Ultimul an a fost unul dificil, cu schimbari radicale si a fost nevoie de o digitalizare accelerata si ceva mai multa creativitate din partea echipei, dar consider in continuare ca imobiliarele sunt o industrie care a profitat de pe urma pandemiei. Imbunatatiri apar atat la nivel de tranzactionare ci, asa cum spuneam, si la nivel de dezvoltatori care se adapteaza la noile cerinte si adauga plus valoare ansamblurilor imobiliare. La R&D Advisers am invatat sa facem fata noilor provocari, sa ne adaptam din mers si sa regandim strategia pentru a livra clientilor si dezvoltatorilor servicii de o calitate mai buna.

Leave your comment

Please enter comment.
Introduceți numele dvs.
Te rugăm să-ți introduci adresa de email
Vă rugăm să introduceți o adresă de e-mail validă

63 + = 65